Alle info in een notendop
Hieronder onze lijst van FAQ
- Wat is De Broeikas nu eigenlijk?
De Broeikas is een Labo voor een Warme Wereld. De Broeikas bestaat uit een grote, inspirerende schuur en een daaraan verbonden community. De ruimte van de schuur doet op verschillende manier dienst: als verstillende cowerkplek voor ondernemers en kunstenaars en als coleerplek voor organisaties, als inspiratieoord rond duurzaamheid, als ontmoetingsplek voor buurtbewoners en als een ruimte voor activiteiten in het kader van duurzaamheid, creativiteit en zelfontplooiing. Het netwerk dat aan de schuur verbonden is bestaat uit sympathisanten, buurtbewoners, kunstenaars en ondernemers, allen gedreven door het verlangen naar een meer duurzame wereld, met een warm hart voor mens en planeet.
Een schuur waarin van alles staat te gebeuren. Sommige mensen zijn eerder geïnteresseerd in de ruimte, andere in het netwerk, de meesten in de unieke mix van beiden. - Coöperatief?
Coöperatief staat voor 'samen ondernemen', zowel financieel als inhoudelijk. We dragen dit project, de schuur en haar netwerk, met heel veel mensen samen. Buurtbewoners en sympathisanten, ondernemers en creatievelingen. Dit vereist engagement, zowel financieel als in daadkracht. Alle vennoten brengen centen in, elk volgens hun aanvoelen en vermogen. Daarnaast bouwen we ook aan een groeiende portie engagement via communitywerk. Alleen samen kunnen we dit project waarmaken. De Broeikas is blijvend op zoek naar stuwers en broeiers, mensen die het project een stevige financiële boost kunnen geven. Met deze middelen willen we het voorhuis verder verbouwen, de gevels opknappen, de inrichting verduurzamen en de tuinen aanleggen. Daarnaast gebruiken we deze centen ook voor het aanleggen van financiële buffers.
- Cocreatief?
Cocreatief staat voor samen, in interactie, creatief ondernemen. Via ons netwerk zal je vele nieuwe mensen ontmoeten, mensen die met verrassende dingen bezig zijn, waardoor nieuwe coalities zullen ontstaan. Spannende, verrijkende en vervullende samenwerkingen tussen mensen! Op persoonlijk én op professioneel vlak. - Wat voor activiteiten vinden plaats in De Broeikas?
De Broeikas staat ter beschikking voor het huisvesten van een brede waaier van activiteiten gelinkt aan creativiteit, duurzaamheid en zelfontplooiing. We geloven dat deze thema's stapstenen zijn in de richting van een andere, meer duurzame wereld en samenleving. Daar staan we voor. Daar gaan we voor. - Wat zijn in essentie de kernactiviteiten van De Broeikas?
Het bedrijfsconcept van De Broeikas is gericht op volgende zaken:
(1) het vormgeven van een verstillende cowerkplek voor ondernemers en kunstenaars en cocreatieve community
(2) het uitbouwen van een inspiratieoord rond duurzaamheid
(3) het realiseren van een ontmoetingsplek voor buurtbewoners
(4) het aanbieden van de ruimte en het ondersteunen van de huurders
(5) het faciliteren van diverse experimenten in cocreatie met vennoten - Wat is de missie van De Broeikas?
De Broeikas wil mensen samenbrengen in een inspirerend kader. De Broeikas wil mensen letterlijk en figuurlijk ruimte geven om activiteiten op te zetten, alleen of samen met anderen. Klein- en grootschalig. Ze wil mensen dichter bij mekaar brengen en samen aan het ondernemen zetten, op een coöperatieve en cocreatieve manier. De Broeikas wil kiemen kansen geven en inzetten op ontmoeting, verdieping, cocreatie en duurzaamheid. - Een coöperatieve vennootschap (CV)?
Omdat we bewust kiezen voor democratisch bestuur, participatie en brede gedragenheid kozen we als bedrijfsstructuur voor een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Een CV bestaat uit vennoten die kapitaal inbrengen onder de vorm van aandelen. Niemand schenkt zijn geld dus weg aan de organisatie, maar iedereen investeert onder de vorm van 1 of meerdere aandelen. Op je spaarboekje in de bank brengen je centen 0,01% op. Hier in De Broeikas kiezen we niet voor een financieel rendement maar wel voor een maatschappelijk rendement dat staat in het teken van ontmoeting, kunst, cultuur, duurzaamheid en zelfontplooiing. - Sociale onderneming?
We zijn niet zomaar een CV, we zijn een CV met sociaal oogmerk, een sociale onderneming dus. In het nieuwe jargon is dit een Vennootschap met Sociaal Oogmerk of een VSO. Dit betekent dat we niet gericht zijn op de verrijking van onszelf als vennoten, maar op het verrijken van de gemeenschap. We zijn op alle vlak gericht op het verrijken van de samenleving en niet op persoonlijke financiële verrijking. Ons hoger doel is bouwen aan een andere, meer duurzame vorm van samenleven, die iedereen ten goede komt. Daarbovenop zetten we in op kwetsbare doelgroepen en op prille projecten die nog kwetsbaar zijn. In die zin is De Broeikas een soort van incubator waarin mensen en projecten kunnen gedijen en ontwikkelen in een veilige context. - Wanneer is de coöperatie opgericht?
De coöperatie is opgericht op 22 november 2016. Toetreden als vennoot is altijd mogelijk. - Hoe kan ik vennoot worden?
Iedereen kan vennoot worden. Zowel de sympathiserende particulier als de stuwende ondernemer. Alleen samen kunnen we het doel bereiken en dit project mogelijk maken! - Wat gaan jullie doen met al dat geld?
Het reeds bij elkaar verzamelde geld werd enerzijds gebruikt voor de aankoop van het gebouw en de oprichting van de coöperatie, en anderzijds voor de verbouwingen van de schuur. Momenteel zoeken we nog middelen om de verbouwingen verder af te werken. Met deze middelen willen we het voorhuis verder verbouwen, de gevels opknappen, de inrichting verduurzamen en de tuinen (vooraan en achteraan) aanleggen.
FAZE 1: Financiering aankoop gebouw en oprichting.
De aankoopprijs omvat: verkoopprijs gebouw + grond (90.000 EUR), gedane investeringen (nieuwe funderingen, houtskelet, aandeel in regenwaterinstallatie, aandeel in centrale pelletverwarming, riolering, aansluitingen electriciteit en internet (45.000 EUR), investering nieuw dak + lichtstraat in het dak (70.000 EUR). Vervolgens notariskosten (4.000 EUR) en oprichtingskosten en begeleiding Febecoop (4.500 EUR).
FAZE 2: Verbouwingen.
De verbouwingen van de schuur zijn momenteel volop bezig en omvatten enerzijds structurele werken (volledige isolatie, plaatsen van vloeren en wanden, vernieuwen van deuren en ramen, plaatsing van trappen, elektriciteit, verwarming, ventilatie, sanitair,…) en anderzijds de volledige inrichting van de schuur (meubilair, apparatuur, aangepaste verlichting, keukenblok, opbergkasten, decoratie,…). De financiering van de verbouwingen zal gebeuren vanuit verschillende bronnen: aandelen, renteloze leningen, en subsidies.
FASE 3: Opbouwen van buffers en optimaliseren van de infrastructuur
Met de centen die binnenkomen na de verbouwingen wordt een financiële buffer opgebouwd, zodat snel tegemoet kan worden gekomen aan vragen van vennoten om uit te treden. - Hoe kan ik mijn steentje bijdragen om de coöperatie te ondersteunen?
Dat kan je uiteraard doen door vennoot te worden, maar ook door vrienden, familie en collega's te vertellen over deze plek, deze schuur, het project. Vertel hen waarom jij co-eigenaar werd van De Broeikas en steek hen aan hetzelfde te doen. Iedereen kan vennoot worden. Zowel de ondernemer die geregeld gebruik wil maken van de schuur als de sympathisant die af en toe wil komen genieten van de activiteiten die hier doorgaan. - Kan iedereen de ruimte huren?
Iedereen kan de ruimte huren. Vennoten krijgen een fikse korting en kunnen genieten van een hoeveelheidskorting. We streven ernaar dat al onze gebruikers (communityleden, cowerkers, cogebruikers, huurders) vennoot zijn of worden. Hiermee sluiten we aan bij het basisprincipe van de we-conomy waarbij eigenaar en gebruiker dezelfde zijn. Delen is het nieuwe hebben!
Wil je de schuur slechts éénmalig gebruiken, voor je vergadering, seminarie,... en is co-eigenaarschap geen optie voor jou, neem dan contact met ons op. We bekijken samen de mogelijkheden voor jou. - Kan ik een fuif organiseren in de schuur?
Neen, je kan de schuur enkel huren voor jouw activiteiten die passen in de visie en missie van De Broeikas. Activiteiten rond creativiteit, duurzaamheid en zelfontplooiing. Activiteiten die verbinden, verstillen, verdiepen. Activiteiten in het kader van een andere wereld. Daarom is De Broeikas ook een Labo voor een Wame Wereld. - Kan ik een feest organiseren in De Broeikas?
Enkel als het een stil feest of rustige bijeenkomst is waarbij je de buren niet stoort, de gasten bereid zijn hun auto's te parkeren op de carpoolparking bij de oprit van de E40 (10 minuten stappen) en je propere producten serveert die BEL zijn. BEL staat voor bio, eerlijk en lokaal. Met vragen rond feesten gaan we zorgvuldig om omdat een feest een andere draagkracht vergt dan een meeting. Je mag je vraag altijd stellen, het broeibestuur overweegt je vraag en draagt de eindbeslissing. Ze houdt daarbij vooral rekening met de draagkracht van de cohousing waarbinnen De Broeikas bestaat en de draagkracht van de buren die wonen in de rustige dorpskern van Neervelp. - Kan ik de ruimte gelijk wanneer gebruiken?
Wanneer je lid wordt van de community als cowerker, dan kan je hier altijd terecht wanneer de schuur niet verhuurd is. Als huurder kan je hier terecht op de dagen waarop je de schuur boekt. - Wat gebeurt er met de winst?
We zijn een CV met sociaal oogmerk. Ons sociale doel is 'kiemen kansen geven'. We zijn een organisatie zonder winstuitkering. Eventuele winst zal gebruikt worden om ons sociaal doel, 'kiemen krijgen kansen', te behartigen. Met andere woorden, dan bekijkt het Broeibestuur hoe we nog meer kiemen kansen kunnen geven. Dat zouden we kunnen doen door een korting toe te kennen aan bepaalde doelgroepen, door de tarieven globaal te verlagen voor alle vennoten, door de winst te investeren in het project zelf (door bijvoorbeeld activiteiten aan te bieden aan kwetsbare doelgroepen),… - Kan ik meewerken?
Graag, want we zijn altijd op zoek naar extra dynamiek, naar mensen die energie en tijd willen vrijmaken om dit project een boost te geven! Zowel operationele breinen als strategische breinen zijn welkom. De handige Harry's en ook de slimme Sidonia's. Eveneens welkom: handige Harriëttes en slimme Simons.