Date

2020 mrt 12 - 13
Expired!

Time

All Day

Kostprijs

350 euro, excl. btw

Iedereen aan het roer in een snel veranderende wereld

AANDACHT! De inschrijvingen voor dit event zijn afgesloten. Heb je toch interesse, stuur ons dan een mailtje en we zetten je op de wachtlijst voor een volgende editie.

Hoe geef je leiding in deze snel veranderende wereld waar top down management niet meer werkt?

Tweedaagse training 12-13 maart 2020, telkens van 9.15u tot 17.00u.

  • Hoe geef je ruimte aan de talenten en de wijsheid van je teamleden?
  • Hoe betrek je medewerkers en houd je hen gemotiveerd?
  • Hoe creëer je een structuur die dit mogelijk maakt?

Prangende vragen in deze snel veranderende tijden… Wil je als bedrijf of organisatie de boot niet missen, dan zijn dit cruciale vragen om te stellen en antwoorden op te vinden.

In deze ‘Iedereen aan het roer’ tweedaagse geven 5 experts in ‘organisaties van de toekomst’ richting en praktische, direct toepasbare tools op vlak van: 

  • Purpose: waar varen we naar toe / waarom doen we wat we doen / hoe raken we bezield?
    met Peter Plusquin
  • Wholeness/ Verbindend cirkelwerk: hoe bouw je een veilig schip, waarbinnen men kan leren botsen en vanuit onderlinge verbinding effectievere resultaten kan behalen?   
    met Linde Vloeberghs
  • Zelforganisatie/Sociocratie 3.0: hoe zorg je dat ieder meer zelf kan sturen, binnen een duidelijke structuur? Hoe neem je besluiten vanuit gelijkwaardigheid?
    met Dieter Dehaes
  • Zelfzorg: hoe zorg je dat je als leider niet zelf kopje onder gaat?
    met Franky De Cooman
  • Leercirkel: en nu zelf aan het roer!
    met Peter Plusquin, Linde Vloeberghs en Anje Claeys
Praktisch

De tweedaagse vindt plaats op 12 en 13 maart 2020 in De Broeikas. De prijs voor de tweedaagse is 350 euro, excl btw en inclusief lunch, koffie, thee, versnaperingen op beide dagen. Er is een verlaagd tarief voor mensen werkzaam in het onderwijs of de non-profit – contacteer ons via mail.

We starten om 9u15 (zo kunnen treinreizigers vanuit Leuven met aankomst in Vertrijk om 9u01 aansluiten).
We eindigen om  17u (zodat treinreizigers om 17u23 de trein naar Leuven kunnen nemen, aankomst 17u50).
We voorzien een shuttle van en naar station Vertrijk (2.5 km van De Broeikas). Indien je hier wenst gebruik van te maken, vermeld je dat bij je inschrijving.

Voor wie?

Ben jij een ondernemer, directeur, teamleider die actiever en bewuster het verschil wil maken? Die vanuit gelijkwaardigheid leiding wenst te geven en zinvolle werkplekken wil creëren, waar effectiever, in
verbinding en met bezieling wordt samengewerkt?

Misschien ben je reeds enige tijd bezig met ‘anders werken’ in jouw team of organisatie? En merk je dat je eigen triggers of knelpunten soms in de weg zitten om jouw team of organisatie mee te nemen op pad of in dat verhaal?

Deze training is bedoeld voor mensen die een duurzaam verschil willen maken en vanuit gelijkwaardigheid leiding wensen te geven en een zinvolle werkplek willen creëren, waar effectiever, in verbinding en met bezieling wordt samengewerkt.  Mensen die praktische, concrete handvaten mee naar huis willen nemen voor zichzelf, hun team, hun organisatie, de maatschappij. 

De rode draad van deze tweedaagse is verhoogde verbinding creëren, we reiken hiervoor vijf bouwstenen aan die in de loop van de twee dagen aan bod komen: 

 1. Purpose: waar varen we naar toe / waarom doen we wat we doen / hoe raken we bezield?

Steeds meer mensen gaan in burn-out of haken mentaal af, omdat ze het fundamentele gevoel hebben dat ze zich niet meer kunnen verbinden met de waarden en/of het hogere doel van de organisatie waar ze voor werk(t)en. Doordat ze bovendien te weinig voeling hebben met hun eigen persoonlijke purpose, en dus ook niet weten waar ze dus écht voor hebben te staan, komen ze gewoon hun uren kloppen en gaan ze niet de extra mile.

In deze snel veranderende wereld is het belangrijk dat iedereen vanuit zijn/haar grootste kracht en potentie mee aan het roer staat. Daarom focussen we in deze workshop op jouw persoonlijke Purpose.

  • Welk verschil heb jij te maken?
  • Waar heb jij voor te gaan en te staan?
  • Hoe kan je anderen hier maximaal in inspireren?

Purpose betekent dat je toegewijd bent aan iets dat groter is dan jezelf. Dat je een existentiële verbinding hebt met het grotere geheel waaraan je een bijdrage te leveren hebt. Het kennen van jouw purpose werkt als de poolster: een duidelijk kompas dat je op koers houdt.

Via visualisaties, verhalen, meditatieve en interactieve oefeningen brengen we je dichter bij jouw essentie. We zetten jou op weg om jouw Life Purpose Statement te formuleren: een korte energie-gevende zin als inspiratiebron en motor van je zijn. En welke je zal uitnodigen om jouw persoonlijk leiderschap met nog meer bezieling te leven en ook anderen te inspireren hetzelfde te doen.

Op het einde van de workshop maken we ook de link met de team- en organisatiepurpose, die idealiter de optelsom is van alle individuele purposes van de mensen die er werken. En hoe we dit praktisch aanpakken. Verwacht je aan een heel praktische en prikkelende workshop met relatief weinig theorie, maar vooral veel zelf doen en ervaren.

Wellicht herken je één of meerdere van onderstaande zaken bij jezelf of in jouw organisatie:

• Je wil je bewuster worden van jouw ‘presence’ -hoe jij je in je werk toont– en met meer bezieling leiding geven en je impact vergroten

• De purpose van jouw organisatie en/of team is niet helder genoeg, waardoor medewerkers er zich ook niet mee kunnen identificeren

• Je bent op zoek naar meer betrokkenheid, verbinding en samenwerking in jouw team.

Door wie:
Peter Plusquin trainde en coachte de voorbije 15 jaar duizenden professionals in het verhogen van hun persoonlijke effectiviteit en dit bij honderden bedrijven en organisaties als Proximus, KU Leuven, Belfius, Argenta, Bpost, Colruyt… Hij volgde diverse opleidingen over zingeving en Purpose (o.a. Soul Mission/Life Vision bij Alan Seale, coachen op missie en identiteit bij de Coaching Square, Power of Presence bij Robert Dillts, coachen op persoons-en zijnsvragen bij Jef Clement). Als Purpose coach brengt Peter jouw innerlijke ‘why’ bij jou naar boven. Zodat je in je eigen unieke verhaal stapt, leiding neemt en anderen inspireert om van de wereld een zinvollere, menselijkere en duurzamere plek te maken.

2: Wholenes en verbindend cirkelwerk: hoe bouw je een veilige container, waarbinnen men kan leren botsen en vanuit onderlinge verbinding effectievere resultaten kan behalen?  

In een duurzame organisatie krijgen naast onze cognitieve vaardigheden ook onze (inter)menselijke vaardigheden de ruimte en aandacht die ze verdienen. Sterker nog, een organisatie kan slechts zo efficiënt en zelfsturend werken als ze menselijk is. In deze workshop ervaren we aan de hand van een aantal concrete tools hoe het voelt om bewuster samen te werken vanuit ‘wholeness’.

‘Wholeness’ nodigt uit om samen te werken vanuit je ‘hele ik’ : je laten zien zoals je bent, je professionele masker afzetten, en ‘al jouw delen’ mee brengen naar en in je werk. Samenwerken vanuit wholeness leidt tot meer authentieke interacties,  effectievere en constructievere communicatie en samenwerking, een meer optimale benutting van wat elkeen te bieden heeft en meer creativiteit en innovatie.

Het eerste deel van de workshop stelt het ervaren van samenzijn vanuit wholeness centraal. Dankzij het verbindend cirkelwerk ervaar je hoe groepsdynamieken werken, hoe je een veilige container bouwt,  hoe anders het is om te spreken en samen te werken vanuit authenticiteit. Hoe het kunnen benoemen wat de ander bij jou triggert net zorgt voor meer verbinding, hoe je samen werken kan inzetten als speelveld voor je persoonlijke en professionele groei.

Het tweede deel van de workshop draait om hoe je wholeness actief kan uitnodigen binnen jouw team of organisatie via verbindend cirkelwerk en wat jouw rol als team lead of change-facilitator daarin is?  

Wellicht herken je één of meerdere van onderstaande zaken bij jezelf of in jouw organisatie:

• Heb je het gevoel dat jij en/of je collega’s op het werk een professioneel ‘masker’ op (moeten) zetten, en stukken van zichzelf moeten thuis laten?

• Gaat er wijsheid verloren in jouw team/organisatie omdat niet iedereen voor zijn/haar mening durft uit te komen? Is het de stem van de hoogste in rang, de luidste, de zelfzekerste, die bepaalt welke koers jouw team vaart?

• Worden dingen niet uitgesproken, lopen projecten in het honderd, ontwijken mensen elkaar, worden projecten bewust of onbewust gesaboteerd, gaan de beste ideeën verloren, is de creativiteit ver zoek en stokt de innovatie al lang?

• Ben je benieuwd hoe je zicht krijgt op wat er meestal onder tafel speelt, de dynamieken tussen mensen en binnen elk team en organisatie, en de onzichtbare ‘lijm’ – of net het gebrek eraan?

• Heb je al geprobeerd om zelfsturend te werken en ‘werkt’ het niet, maar weet niemand waarom?

• Is er naast  ruimte voor de positieve zaken en ‘happy news’, ook een ontvangstruimte voor wat niet werkt, voor de frustratie, voor de onderlinge oordelen die onderliggend aanwezig zijn?

Door wie:

Linde Vloeberghs begeleidt mensen en organisaties naar meer echtheid en verbinding. Ze heeft ervaring in de bedrijfswereld aan zowel business als data en IT zijde, vooral in groei- en transformatieprojecten. Ze neemt vaak de rol van ‘brug’ op zich: tussen teams, tussen afdelingen, tussen (vb. ‘rationele’ en ‘gevoels’)mensen, tussen doelstellingen/effectiviteit en menselijkheid, tussen hoe het vandaag is en wat mogelijk is in de toekomst, … Vandaag ligt haar focus niet op de digitale maar op de (inter)menselijke transformatie binnen organisaties, vanuit de ervaring en overtuiging dat daar de de basis ligt om effectiever én menselijker samen te kunnen werken.

3: Zelforganisatie – Sociocratie 3.0: hoe zorg je dat ieder meer zelf kan sturen, binnen een duidelijke structuur? Hoe neem je besluiten in gelijkwaardigheid?

Sociocratie, ook wel S3 genoemd, geeft praktische handvaten aan iedereen die bewuster en effectiever wil samenwerken op basis van gelijkwaardigheid, collectieve intelligentie en een flexibele organisatiestructuur. Het is een een krachtige verzameling van principes en flexibel inzetbare technieken en patronen die een antwoord biedt op de belangrijke actuele uitdagingen in organisaties: een lerende, wendbare organisatie worden, collectief beslissen en effectief samenwerken.

We focussen op die elementen die helpen om zelfsturing in organisaties te introduceren en te laten groeien. We kaderen de voorgeschiedenis van S3 en ontdekken via de 7 principes wat de onderbouw en basis is van de meer dan 70 praktische patronen. We lichten er die patronen uit die ons gaan helpen bij het leren omgaan met zelfsturing in de praktijk:

Hoe neem je besluiten vanuit gelijkwaardigheid (consent besluitvorming), die ieders wijsheid bevatten en door iedereen in het team/organisatie gedragen wordt en dit zonder in te lange gesprekken terecht te komen?

• Hoe geef je meer autonomie aan medewerkers? En hoe zorg je ervoor dat ze zich durven engageren en verantwoordelijkheid te nemen?

• Hoe zorg je dat ieder binnen het team die taken en rollen op zich neemt waar hij/zij het meest voor geschikt is, het meest warm van wordt?

Verwacht je aan een goede mix van informatie en actie!

Wellicht herken je één of meerdere van onderstaande zaken bij jezelf of in jouw organisatie:

• Vergaderingen die heel lang duren, waar steeds dezelfde mensen aan het woord zijn, waar uiteindelijk weinig beslist wordt en beslissingen ook niet gedragen zijn door de hele groep, waar anderen mentaal afhaken, hun mening niet of te weinig durven verkondigen, wijsheid in de groep die verloren gaat

• Super top-down beslissingen waarin mensen zich niet gehoord voelen

• De wil om anders te werken is er wel, maar het toepassen in de praktijk lukt niet zo goed, je bent op zoek naar concrete en meteen inzetbare tools.

Door wie:
Dieter Dehaes is medevennoot van iLean en een ervaren management coach en trainer. Hij ondersteunt leiders en organisaties in hun groei naar meer wendbaarheid, menselijkheid en effectiviteit.

4: Zelfzorg: hoe zorg je dat je als leider niet zelf kopje onder gaat?

Experimenteren met nieuwe vormen van samenwerken,  vraagt dat jij als leider soms tegen de stroom in moet varen. Mogelijks word je bekritiseerd en ervaar je weerstand.. Het is dus niet abnormaal dat het voor jou af en toe te veel wordt.  

Daarom is zelfzorg nodig, eerst en vooral voor jezelf, maar ook voor het project en de mensen waar je verantwoordelijkheid voor draagt. Wanneer jij zou uitvallen, wat zou er dan gebeuren? In de loop van de tweedaagse krijg je via inspiratie- en reflectieoefeningen praktische handvaten om beter voor jezelf te zorgen.

Door wie: 
Franky De Cooman is mede-oprichter van De Broeikas, gespecialiseerd in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (Radboud Universiteit Nijmegen), onderzoeker, beoefenaar in dienend leiderschap en veerkracht, NLP Master, en professioneel ontwikkelinsgerichte coach. 

5: Leercirkel: En nu zelf aan het roer!

Via een afsluitende leercirkel faciliteren we de wijsheid van de groep en krijg je spiegels voor jouw eigen groei. We focussen op concrete vragen en uitdagingen waar jij als leider mee te maken krijgt. 

Hoe meer purpose, zelforganisatie, wholeness te integreren in je team of organisatie? Hoe begin je eraan? Waar is het laaghangend fruit? Wat zijn de grote valkuilen? Wat kan ik ervan verwachten? Wie vraagt het jou te zijn? Wat zijn jouw volgende stappen in deze transitie? En hoe hangen purpose, zelfsturing/sociocratie en wholeness/verbinding onlosmakelijk samen?

Door wie:
Peter Plusquin,  Linde Vloeberghs en Anje Claeys

Bonus

De Broeikas als verbindende plek en… extra wijsheid via ‘Essential Harvesting’…

Naast de workshops en De Broeikas als verbindende en inspirerende plek voor opleidingen en teamevents, maak je gaandeweg ook kennis het werk van onze kunstenares en ‘essentie-spotter’ Anje Claeys. Zij volgt de workshops vanop de achterste rij en zal via Essential Harvesting de essentie van het gebeuren omzetten in een tastbare prent -broeiprint- die ons nadien eindeloos kan blijven inspireren… Ook de eventafbeelding van het logge vrachtschip (business as we know it) en de wendbare zeilbootjes (the new tribes) is van haar hand.

Parkeerverzoek

Parkeren graag op de carpoolparking aan de E40, Waversesteenweg, vlakbij de afrit van de snelweg.De Broeikas is gelegen in een rustige straat in een landelijk dorp. We zijn er ons van bewust dat onze activiteiten een impact hebben op dat rustige aspect. Om de mobiliteitsoverlast voor onze buren te beperken vragen we je om te parkeren op de carpoolparking aan de afrit van de snelweg. Van daaruit is het ongeveer 10 minuutjes stappen naar De Broeikas. Even de benen streken, even vertragen, een andere gewoonte aannemen. Vertrek een kwartiertje vroeger en wandel naar De Broeikas. De Broeikas en haar buren danken je.

mail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *